Frontier Sciences Foundation

Home
Frontier 2000
Shopping
Artikelen
Links
About
  IJsbloemen en aquaducten op Mars foto's

Datum: 25-06-2001

Sciencefiction-legende Arthur C. Clarke verbaasde ons onlangs met de uitspraak dat hij plantengroei had gezien op fotoís van Mars Global Surveyor. Clarke gaf vanuit zijn huis op Sri Lanka via de telefoon een lezing in het Smithsonian Institute in Washington. Hij vertelde op verschillende fotoís iets gezien te hebben dat veranderde met de seizoenen en dat daardoor op zijn minst de suggestie wekte van begroeiing. Wie denkt dat de oude man enigszins aan het dementeren is moet toch eens de volgende foto op de MGS-website bekijken: http://www.msss.com/moc_gallery/m07_m12/maps/M08/M0804688.gifDaarop zijn structuren te zien die er toch verdacht plantaardig uitzien. Life, but not as we know it? Het feit dat deze planten vele honderden meters groot zijn en aangetroffen worden bij de zuidpool van Mars dwingt tot enige voorzichtigheid. Een vergelijking met de ijsbloemen die vroeger na een nachtje vorst op het slaapkamerraam verschenen ligt misschien meer voor de hand.
Het is wel duidelijk dat Mars nog heel wat raadsels en verrassingen in petto heeft. Op andere fotoís van Global Surveyor zijn bijvoorbeeld weer een soort buizen te zien:
http://www.msss.com/moc_gallery/ab1_m04/images/M0400291.html
Er zijn al websites waarop hier een antiek irrigatie-systeem in gezien wordt waarmee ooit een verdwenen beschaving haar uitdrogende planeet nat hield.

bron: Mars Society

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opmerkingen, ideeŽn en reacties kunt u sturen naar info@fsf.nl
(C) Copyright Frontier Sciences Foundation 1999 , e-mail: info@fsf.nl / webmaster@fsf.nl